torsdag den 19. september 2013

Affaldssortering Vejledning og forklaring

Af miljømæssige hensyn er det besluttet i Danmark at sortere alt affald i affaldsgrupper.

Affaldet inddeles i grupper af hvor genanvendeligt eller hvor miljøskadeligt affaldet er. Det er målet at opnå en så stor genanvendelse af affald som overhovedet muligt. Et eksempel på dette er jern og metal, som genanvendes i meget høj grad, og derfor også som affald har en forholdsvis høj værdi. Det er derfor vigtigt af affaldet er sorteres korrekt, da genanvendelsen ikke er mulig hvis affaldsgruppen indeholder andet end det affald der skal reproduceres. Det ville eksempelvis ikke være mulig at forarbejde det brugte jern og metal, hvis det indeholder for meget plastic eller andre typer af affald. Derfor skal det sorteres. I fagsprog kalder man affaldsgrupper for fraktioner.

Genanvendeligt og dermed korrekt sorteret affald er helt fritaget for statens affaldsafgift. Eksempler på affald der er fritaget er ren jord, papirslam, kompost, sten, tegl og brokker. Staten pålægger affaldsafgift på de affaldsgrupper som ikke er genanvendelige. Eksempelvis pålægges småt brændbart der forbrændes til produktion af strøm og fjernvarme affaldsafgift. Også affald som indeholder kviksølv eller affald som indeholder elektronik pålægges affaldsafgift.

På grund af affaldsafgiften, og individuelle priser på forarbejdning af affald som er særligt miljø belastende som for eksempel elektronik affald, er det derfor meget vigtigt for din endelig regning, hvordan du sortere dit affald og dermed fylder din container. Følg altid en affaldssorterings vejledning, og er der et stykke affald du er usikker på hvordan skal sorteres, kan du tjekke det på en vejledning i affaldssortering.

Du her kan se en de mest kendte affaldsemner på en liste over affaldssortering





Affaldscontainer
Korrekt affaldssortering når du fylder din affaldscontainer